350gm daging batang pinang
1 sudu kecil serbuk kunyit1 sudu kecil garam
Bahan Air Asam Kerisik:
2cm belacan bakar
1 labu bawang besar - dihiris 2 biji tomato dibelah dua dan dipotong panjang
5 tangkai campuran cili padi merah dan hijau - dipotong
1 cawan perahan air asam jawa
1 biji limau nipis
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar kerisik
Cara:
Untuk Daging Bakar
Gaul daging dengan garam dan kunyit...perap 30min.
Bakar dalam ketuhar hingga masak.
Untuk Air Asam Kerisik
Hancurkan belacan bakar, satukan bersama cili padi, bawang besar dan tomato.
Tuangkan air asam jawa dan perahkan limau nipis.
Perisakan dengan garam dan gula (sekadar pelengkap rasa...jgn sampai manis).
Hidangkan bersama hirisan daging bakar.
sumber fb : resepi Bonda
2 comments:
nyum..nyum..kelihatan sedap
if cicah dgn cili tu mesti sedap. nice resepi!
Post a Comment