HALAMAN

Monday, September 19, 2011

APMM tahan kapal asing bersauh tanpa kebenaran

JOHOR BAHRU: Sebuah Kapal Asing disyaki melakukan kesalahan bersauh tanpa kebenaran ditahan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Wilayah Selatan di perairan Tanjung Piai, Johor hari ini.
Ketua Penguat Kuasa Maritim Wilayah Selatan, Laksamana Pertama Maritim Zukifili Abu Bakar berkata, ketika KM Ramunia yang sedang melaksanakan operasi rutin di perairan Johor Barat pada 17 Sep 2011 lebih kurang pukul 1.00 petang, APMM telah mengesan sebuah kapal yang dalam keadaan mencurigakan apabila didapati memasang bendera Malaysia secara terbalik dikedududkan 4.5 batu nautika Tenggara Tanjung Piai.

Beliau berkata, pemeriksaan mendapati kapal tersebut didapati gagal memaklumkan ketibaan kapal dalam perairan Malaysia dan dengan sengaja membangkitkan pecah keamanan iaitu menaikkan bendera Malayasia secara terbalik.

"Kapten bersama dua kru kapal dibawa ke Ibu Pejabat APMM Wilayah Selatan di Johor Bahru untuk siasatan lanjut," katanya di sini. Menurut Zukifili, kapal MT Yong An didaftarkan di Wonsan, Korea Utara dan terdapat 12 kru di atas kapal tersebut terdiri daripada 10 warga Indonesia, seorang warga Sri Langka dan seorang warga China berumur antara 23 hingga 54 tahun.


MT Yong An boleh disabitkan kesalahan mengikut Ordinan Perkapalan Saudagar 1952, seksyen 449 gagal memaklumkan ketibaan, Akta Dius Api Persekutuan 1953, seksyen 3 gagal menjelaskan bayaran dius api dan Kanun keseksaan, seksyen 504 dengan sengaja mengaibkan dengan niat membangkitkan pecah keamanan iaitu menaikkan bendera Malaysia secara terbalik. -BERNAMA