HALAMAN

Monday, December 19, 2011

Petua Halau Semut

Assalamualaikum semua..kali ini mama nak kongiksn petua untuk menghalau semut ..semoga berjaya yer...

1) Masukkan beberapa keping asam gelugur (asam keping) atau beberapa kuntun bunga cengkih ke dalam bekas gula untuk menghalau dan mengelak semut. Bau asam keping atau bunga cengkih tidak menghilangkan atau menukar rasa manis gula.

2) Siat-siat beberapa helai daun sirih dan taburkan pada kawasan laluan semut atau tempat semut berkerumun.

3) Letakkan beberapa tangkai cili kering pada timbunan gula. Ini menghindarkan semut menghampiri gula.

4) Celup kain bersih ke dalam minyak masak dan ikat kain tersebut pada tempat yang dikerumni semut seperti baling gula, keliling meja dan sebagainya.

5) Masukkan beberapa biji bawang merah ke dalam bekas gula. Tak perlu kupas kulit bawang tersebut.

6) Bakar kulit telur hingga menjadi abu. Tabur abu ini pada kawasan laluan semut atau tempat semut berkerumun.

18 comments:

gedek! said...

tunggu petua halau hantu...

tunz said...

nanti mama wat khas untuk uncle yer....syyyy kita berdua je tauu...huhuhu

♥ ieRa ♥ said...

berguna time2 musim buah ni mama tunz..
tq ye

http://kedaikasperskyonline.blogspot.com/2011/12/blogwalking-tingkat-trafik-blog.html

tunz said...

betul tu iera....

Lady Rina said...

nak cuba jgk ni...byk semut kt umah..

Lady Rina said...

nak cuba jgk ni...byk semut kt umah..

tunz said...

baguslah Ladr Rina..moga berjaya halau semut-semut tu...

kpah k-poh said...

kpah nak ambik petua ni..

tunz said...

amik le kpah ...

▪imie fatima▪ said...

nak try juga petua2 ni,tq for sharing..skrg mmg byk semut mcm2 spesis duk kat umah,biasanya sebulan 2 botol ridsect habis tuk semut2 ni saja..tak tahan hehe

afzalsukasuki said...

sy ingatkan cakap *shuh2 je :P

Jendela Hati said...

byk semut nak2 musim rambutan nie, semut besar semut kecik ada...

Puan Kutu said...

skang nie mmg byk semut.geram betul smp dlm air masak pun dia masuk.

tunz said...

imie , afzal, jendela hati, puan kutu....harap2 petua mama ni membantu u all yer

kakchik@ella said...

bagus petua ni, mamatunz.

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

petua yg amat berguna...

Anonymous said...

valium no prescription needed types generic valium - can you buy valium in malaysia

Anonymous said...

xanax alprazolam xanax generic peach - what does generic xanax pills look like