HALAMAN

Thursday, August 2, 2012

Bihun Singapore

 Bahan-bahannya:
400 gm bihun (rendamkan lembut dan toskan)
...
100 gm udang segar/ atau apa sahaja daging yang anda suka (saya gunakan sosej yang dipotong kecil)
1 biji telur
250 gm taugeh
1 batang lobak merah - diparut
1 sudu teh lada hitam*
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 sudu besar minyak
1 sudu besar minyak bijan
Sedikit sos ikan
Limau nipis, bawang goreng,daun sup dan daun bawang (dipotong kecil untuk hiasan)

Cara-caranya: ;
Kisar bahan bertanda *.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
Masukan daging,telur dan kacau rata.
Memudian masukkan lobak merah dan bihun. Kacau rata sehingga sebati.
Perasakan garam,serbuk lada putih,sos ikan dan minyak bijan. Taburkan hirisan daun bawang,daun sup,bawang goreng dan limau nipis.
 
 

No comments: