HALAMAN

Monday, August 16, 2010

BISKUT CROQUANT


Bahan-bahan:

110g mentega
25g gula kastor
20g tepung jagung
1 biji telur kuning
160g tepung gandum

bahan hiasan-
kuning telur
croquant (campuran gula, kacang hazel cincang dan badam cincang)


Cara Penyediaan:

Masukkan mentega bersama gula kastor ke dalam mangkuk. Pukul hingga kembang.

Setelah kembang, masukkan tepung jagung dan kuning telur. Kacau hingga sebati.

Masukkan tepung gandum dan uli hingga membentuk doh.

Canai adunan msetebal 1cm. Cetak mengikut bentuk yang disukai. Susun atas dulang pembakar yang telah digris dengan mentega atau minyak masak.

Sapukan kuning telur pada permukaan biskut dan taburi croquant.

Bakar pada suhu 170C selama 25 minit atau sehingga masak.

Setelah masak, boleh dihidangkan panas-panas atau biarkan sejuk pada suhu bilik dan simpan dalam bekas kedap udara.

Selamat mncuba.