HALAMAN

Wednesday, March 2, 2011

AKHBAR SINAR 2 MAC 2011- EDISI NS & MELAKA

Bukan setakat kegiatan ahli


JASIN - Persatuan Pandu Puteri Malaysia bukan sekadar komitmen melahirkan golongan remaja wanita berkaliber, sebaliknya mendedahkan ahlinya kepada aktiviti kemasyarakatan.

Begitulah komitmen yang dilakukan Persatuan Pandu Puteri Malaysia daerah Jasin, di sini.

Pesuruhjaya Daerah, Samiah Samari berkata, salah satu aktiviti dilaksanakan persatuan sebelum ini termasuk bantuan bagi meringankan beban mangsa banjir dengan kerjasama dengan Pasukan Pandu Puteri Tunas Sekolah Kebangsaan (SK) Kesang Tua, di sini.

Menurutnya, Projek dilancarkan awal bulan lalu mendapat kerjasama dan sambutan baik daripada warga sekolah terbabit termasuk ibu bapa serta orang perseorangan.

“Sebelum ini program lebih tertumpu kepada aktiviti melibatkan ahli Pandu Puteri sahaja, namun melalui program ini mereka didedahkan dengan masyarakat luar untuk menyalurkan bantuan.

“Dengan adanya ruang dan peluang ini bukan sekadar menunjukan Pandu Puteri prihatin terhadap mangsa banjir tetapi yang lebih penting memberikan ilmu dan pengalaman bermanfaat kepada mereka terlibat. Pengalaman ini sukar diperolehi pada masa akan datang,” katanya kepada Sinar Harian, di sini semalam.

Samiah berkata, aktiviti amal ini diharap menjadi titik tolak untuk melaksanakan pelbagai program amal selepas ini yang tidak tertumpu kepada mangsa banjir saja.

“Tujuan kita adalah sama, untuk membantu mereka memerlukan dan kurang bernasib baik agar sama-sama dapat merasai kepayahan dan kesusahan dihadapi.

Pada aktiviti itu, sebanyak 20 bungkusan sumbangan beserta wang tunai diagihkan kepada mangsa banjir di kawasan Kampung Kesang, Tehel dan Simpang Bekoh melibatkan 43 ahli Pandu Puteri.

No comments: