HALAMAN

Friday, September 9, 2011

SEMARAK MERDEKA-BENDERA 300 M

SMK Bakai hasilkan bendera sepanjang 300 meter


PARA pelajar SMK Bakai berbangga selepas menyiapkan Jalur Gemilang sepanjang 300 meter yang dipasang di pagar sekolah berkenaan di Baling, baru-baru ini.BALING 4 Sept. - Semangat cintakan negara jelas tersemat dalam kalangan guru dan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bakai dekat sini, apabila berjaya menyiapkan Jalur Gemilang sepanjang 300 meter sebagai bukti kesungguhan mereka.
Suntikan semangat kemerdekaan yang dihayati oleh 700 pelajar tingkatan satu hingga tingkatan empat sekolah berkenaan itu dibantu oleh guru, penduduk tempatan dan sebuah syarikat swasta mampu merealisasikan hasrat itu.
Penolong Kanan Hal Ehwal Murid sekolah berkenaan, Azizan Abu Bakar berkata, usaha membuat Jalur Gemilang itu yang pertama kali dilakukan oleh sekolah tersebut, membuktikan semangat cintakan negara bermula dari bangku sekolah.
Katanya, pelajar diberi peralatan dan kelengkapan untuk menyiapkan Jalur Gemilang pada waktu sekolah ketika sesi pembelajaran mata pelajaran Sivik dan Seni yang sesuai dengan projek itu.
"Pelajar mengambil masa selama dua minggu untuk menyiapkan keseluruhan mengecat kain, melukis dan memasang di sepanjang pagar sekolah bagi membuktikan kesungguhan mereka menyambut kemerdekaan negara," ujarnya di sini baru-baru ini.
Tambah Azizan, semangat berkobar-kobar yang ditunjukkan oleh para pelajar untuk menyiapkan Jalur Gemilang itu melalui kerja secara berpasukan dan hasil kerja mereka diiktiraf oleh guru-guru.
"Kita terap penghayatan kemerdekaan melalui Jalur Gemilang kerana pelajar ada semangat dalam diri dengan menyemai hasil kerja tangan sendiri, sekali gus dapat melahirkan generasi yang faham erti sejarah kemerdekaan," jelasnya.
Menurut beliau, pihak sekolah berhasrat mahu menjadikan projek itu acara tahunan setiap kali menjelang 31 Ogos.

No comments: