HALAMAN

Friday, February 17, 2012

nama saya oni...

Assalamualaikum semua, mama nak post pic ank murid mama yang sorang nih...namanya nur liyana auni a.k.a. ONI....dia nih manja sbb di anak tunggal...tambahan pula dia mummy dia singlemum..so , memang very sensitif lah anak kecil ni..
tempat dia special..sbb x leh duk jejauh..x siap keje nanti


mama pena ajar dia masa umu dia 5 tahun ..masa tu mama ganti gurupra dia  yg cuti bersalin...2 bulan yer...masa umu dia 6 tahun dia ke tadika perpaduan ..so x jumpa lah kat skola..kdg2 jumpa di kedai2 area sini jer lah
sukanya dia..hari mcm ustazah bahiyah sbb ada kelas tasmik
 ONI sudah boleh membaca tpi dia masih lagi mengeja..mama target hujung bulan Mac ONI mesti dah boleh membatangkan sukukatan dan hopefully boleh kuasai kemahiran yg agak sukar spt KVK...spt KEK, BAS, BOM,TIN,TAS  dll..sbb kemahiran ni agak payah untk murid kuasai..

lepas KVK, mama akan ajar KVKVK...spt POKOK,KATIL,MULUT  dll..yg ini agak sederhana...

murid2 agak mengambil masa yang lama bila membaca perkataan yg mengandung KVKVKK spt KOSONG, BALANG,KACANG....untuk kemahiran ini mama akan katih tubi....BANG,CANG,DANG...HINGGA ZANG...kemudian BONG,CONG,DONG....sampai habis semuanya..biasanya mama ambil masa 2 minngu untuk ini...

mereka akan alami kesukaran jugak bila perkataan yg mengandung diftong..perkataan yang ada AI,AU,OI,UI....spt kuih,lauk,laut,kaloi dll....yg akhirnya ialah konsonan bergabung & vokal berganding...
mama berharap sangat bukan shj ONI  , malahan semua 30 org murid mama dapat membaca lancar menjelang Mac..at least 80% capai target mama....

4 comments:

Gen2Merah said...

sama dengan saya cikgu.. saya guru pemulihan kat sekolah.. kalau murid yang dah kuasai suku kata tu dah kira ok.. kalau yang masih buta huruf tu yang payah.. ehehe.. kadang2 sampai berbulan2 masih tak kenal dan lupa huruf yg d ajar.. huhu

Farah Adila said...

hi,salam perkenalan:)

CintaKhadijah said...

hopefully.. amin.. go go mama! :p

Mia Liana said...

wahhh bestnya... good luck! semoga target tu jadi 100% nanti...